Originara din Mexic, America Centrala, binecunoscuta si apreciata vanilie, care face parte din categoria mirodeniilor, a condimentelor pentru dulciuri, se trage dintr-o orhidee tropicala care se agata de trunchiurile copacilor si se hraneste cu seva acestora.
Planta poate atinge o lungime de pana la 10 metri si, din florile sale galbene, care traiesc numai o zi, se formeaza pastai de 15-20 cm lungime care din galben-verzui, la maturitate, in cinci, sase luni devin negre.
Ca mirodenie, vanilia este folosita in cofetarie si patiserie. Placintele, pateurile, prajiturile si cozonacul vor avea un gust si o aroma deosebite daca li se adauga vanilie in compozitie. Inghetata cu vanilie este recunoscuta si apreciata de consumatori, iar cafeaua cu vanilie este de asemenea o bautura energizanta deosebit de atragatoare pentru multe persoane.
Dar vanilia nu este folosita numai ca mirodenie, ci si ca medicament cu multiple intrebuintari. Aztecii condimentau ciocolata cu vanilie pentru cresterea apetitului sexual si indienii o foloseau ca medicament, atribuindu-i efecte stimulative pentru inima.
Cercetari recente au concluzionat ca vanilia alunga stresul si diminueaza suferintele cardiace, tine infectiile la distanta deoarece intareste sistemul imunitar, arde caloriile si ajuta la pierderea kilogramelor in plus, ceea ce pentru inima este deosebit de benefic.
Pastaile de vanilie contin vanilina, un compus cu efect antioxidant care previne aparitia bolilor cardiace, cauzate, mai ales, de stres. De asemenea, antioxidantii din compozitia vaniliei intaresc sistemul imunitar si reduc numarul de infectii repetate care, prin manifestari specifice - febra, inflamatie ori durere - slabesc rezistenta inimii.
Masajul corpului cu ulei de vanilie relaxeaza si calmeaza tensiunea psihica, reduce starile de anxietate, agitatie