Analfabet funcțional e un individ care, deși poate citi un text, nu înțelege ce a lecturat.
În anul 2001, 40% dintre elevii români de 15 ani erau analfabeți funcționali. Aceștia făcuseră clasele I-IV în mandatul lui Iliescu și clasele V-VIII în mandatul lui Constantinescu.
În anul 2006, proporția de analfabeți funcționali în rîndul elevilor români de 15 ani era de 53%. Ei își făcuseră școala generală în timpul mandatelor lui Constantinescu și Iliescu.
În 2012, în mod sigur avem și mai mulți analfabeți funcționali, pentru că acesta e tendința, inevitabilă și ireversibilă. Cu școala generală făcută în timpul lui Băsescu.
Nu știu cîți dintre profesorii care sînt acum în stradă cunosc aceste date și cîți, în cazul că le cunosc, reflectează și la cauze.
Să facem un scurt raționament. Există trei posibilități pentru a ajunge la asemenea “performanțe”:
1. Elevii sînt atît de slab dotați mental, încît nu pot fi alfabetizați nici după 8 ani de școală. În acest caz, profesorii ar fi trebuit să-i lase repetenți în clasele mici, nu să-i lase să intre în liceu.
2. Copiii sînt bine înzestrați, dar profesorii sînt atît de incompetenți încît în 8 ani de școală nu pot alfabetiza nici măcar jumătate din elevi.
3. Atît elevii sînt precar dotați de la natură, cît și profesorii sînt neperformanți (în parte, tot datorită unei slabe înzestrări de la natură a lor, a educatorilor).
Varianta care îmi pare mai logică și mai probabilă e cea de a treia.
Cred că orice reformă a educației trebuie să dea fiecăruia dreptul la atîta educație cîtă poate el face. Ne furăm singuri căciula, făcînd absolvenți de liceu și, pînă nu demult, chiar bacalaureați sau studenți din niște analfabeți funcționali. Tot așa cum, într-o țară în care tot mai puțini își permit cîrnații, am realizat cel mai mare cîrnat din lume, am făcut și din Spiru Haret universitate