Unii brokeri se aşteaptă ca în acest an tarifele RCA să crească cu 10-15% faţă de anul trecut, firmele de asigurări recurgând, în ultimul an, la modificări săptămânale sau chiar zilnice ale tarifelor pentru asigurarea auto obligatorie.
Până la introducerea sistemului electronic de calcul şi de emitere a poliţelor RCA, în urmă cu mai bine de un an, companiile de asigurări modificau doar lunar tarifele, ceea ce conferea o oarecare stabilitate pe piaţă, clienţii şi brokerii de asigurări bazându-se pe această periodicitate. "În momentul de faţă apar schimbări săptămânal, ba poate chiar zilnic, asigurătorii identificând opţiuni prin care pot modifica preţurile mult mai rapid. Deoarece de mai bine de un an poliţele se calculează şi se emit electronic, preţurile se actualizează instant în sisteme", a explicat pentru gândul Norbert Simpf, Business Developer la Internetas.
Simpf este de părere că în 2011, din cauza scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, la unele categorii de autoturisme asigurătorii au practicat reduceri la tarifele RCA cu până la 30-40%. Ca urmare, unele companii au avut o lichiditate mai mică, iar în consecinţă unele firme de asigurări au restrâns sau au stopat plata despăgubirilor, înregistrându-se o creştere a numărului de dosare de daună cu mari întârzieri la plată.
Creştere cu 15% a tarifelor RCA în 2012
"Mai mult, asigurătorii au obligat şi intermediarii (brokerii de asigurări-n.r.) să depună primele încasate mult mai repede decât se obişnuia în anii precedenţi. Cert este că această situaţie nu era sustenabilă, aşadar anul acesta ne aşteptăm la o creştere de 10-15% a tarifelor RCA", a adăugat Simpf.
"Nu mai putem vorbi de tendinţe comune, este posibil să crească preţul la o categorie şi să scadă la alta. Pe de altă parte, decizia CSA de a urgenta plăţile de despăgubire şi de a scădea perioada de virare a primelor în c