Câtă vreme a susținut fără ezitare un anume proiect politic, alți suporteri ai candidatului — și apoi președintelui — Traian Băsescu au scos cât mai în față numele lui Mircea Cărtărescu. Aveau și motive, fiindcă era vorba de unul dintre scriitorii români importanți.
Câtă vreme le convenea de minune să-și vadă numele alături de cel al lui Mircea Cărtărescu, suporteri ”intelighentzi” și necondiționați ai lui Traian Băsescu ne explicau cât de mult contează gazetăria civic-politică a lui Mircea Cărtărescu. S-a ajuns chiar la mitologii ieftine – Adrian Năstase ar fi pierdut cursa în fața lui Traian Băsescu din cauza unui pamflet semnat de Mircea Cărtărescu.
Când autorul Levantului a început (de o bună bucată de vreme) să se delimiteze de o zisă sau de o făcută a președintelui și să schițeze un pas la stânga sau la dreapta în afara grupului (compact în susținere și opac în fața realității) de susținători, Mircea Cărtărescu a devenit mai întâi un semn de întrebare, apoi o problemă pentru nucleul dur din camarila prezidențială.
Astăzi, când Mircea Cărtărescu folosește lângă numele lui Traian Băsescu termenul de ”trecut” și nu cel de ”prezent”, de ”viitor” neputând fi vorba (“Personal, sunt foarte de acord şi cu demisia lui Traian Băsescu, şi cu alegerile anticipate. Am tot spus-o de un an şi jumătate, şi doar reaua-credinţă poate împiedica pe cineva să recunoască asta: Traian Băsescu şi-a epuizat, în primii trei-patru ani ai primului său mandat, capitalul de încredere şi popularitate, iar al doilea mandat l-a surprins fără idei şi proiecte noi, depăşit de situaţie din punct de vedere politic. Am spus-o şi o repet: Băsescu este un om al trecutului. Nu el e problema României de azi.“ ), TRUbadurul prezidențial are vești importante pentru români.
În emisiunea dnei Paula Rusu, Deschide lumea, de vineri, 20 ianuarie, aflat față în față cu dna Zoe Petre