Un tip norocos, aşa se consideră Robert Kamner, 44 de ani, unul dintre cei 27 de români care lucra pe vasul de croazieră Costa Concordia, scufundat vineri, 13 ianuarie, în apropiere de insula Giglio, Italia.
Cu un ecuson la gât şi cu emblema prinsă la reverul uniformei de recepţioner, aşa a ajuns la mal românul după mai bine de două ore de la momentul în care nava pe care lucra s-a lovit de o stâncă.
Singurule lucruri cu care a rămas Robert Kamner după o lună petrecută pe nava Costa Concordia. Românul lucrează din 1999 pe vase de croazieră. Vorbeşte engleză, franceză şi germană şi este recepţioner. "Sunt bătrân pentru această profesie în care limita este de 33 de ani. Probabil am fost acceptat pentru experienţă şi pentru limbile străine". Foto: Andreea Alexandru
"A fost o lecţie de viaţă, una pe care n-am s-o uit prea uşor", povesteşte pentru gândul Kamner. Bărbatul a pierdut într-o clipă toate lucrurile personale, toate actele şi amintirile sale - fotografiile cu familia, înregistrările video, diplomele de studii, cartea de identitate, paşaportul, carnetul de conducere şi telefonul. N-a fost singurul însă. La fel ca el sunt alţi 4000 de oameni, aflaţi în acea noapte teribilă la bordul Costa Concordia.
"Am văzut turişti, oameni de o anumită stare socială, care au venit la bord cu valori, cu bijuterii, care au pierdut totul într-o noapte. Pentru mine a fost o lecţie de viaţă. Într-un moment de criză toată lumea este egală. Când rămâi doar cu hainele de pe tine realizezi că suntem oameni, ca toţi ceilalţi", spune Robert Kamner.
Bărbatul a ajuns în România la 48 de ore de la naufragiu având cu sine doar o foaie de hârtie, un Titlu de călătorie eliberat de Consulatul General al României la Bologna şi semnat de consulul Gheorghe Miloşan. Bagajul lui sunt amintirile care, spune el, îl vor bântui mult timp de acum înainte.
@N_