Autoritățile române lucrează la un proiect prin care familiile stabilite în străinătate să poată deschide, pe cont propriu sau în asociere, mici afaceri pentru promovarea produselor românești. Anunțul a fost făcut la conferința PDL Diaspora cu Organizaţia Oamenilor de Afaceri PDL Bucureşti. Sursa: VLAD STĂNESCU
În acest scop, autoritățile și comunitatea de afaceri din România vor căuta cele mai bune metode pentru a pune în legătură aceste firme cu producătorii interni.
De asemenea, președintele PDL Diaspora, deputatul William Brînză, a anunțat că poartă negocieri cu firmele din Italia interesate să vină în România, astfel ca acestea să-i aducă în țară, ca personal, în principal pe angajații români, în măsura în care aceștia doresc să revină pe pământul natal.
PDL Diaspora va înainta, în parteneriat cu Organizaţia Oamenilor de Afaceri PDL Bucureşti, și propunerea cooptării unor consuli onorifici dintre românii care și-au deschis afaceri în străinătate, în zone cu o numeroasă comunitate românească. Aceștia nu vor fi plătiți. Potrivit președintelui Organizaţia Oamenilor de Afaceri PDL Bucureşti, Irinel Cristu, acești consilieri onorifici vor avea rolul de interfaţă între mediul de afaceri din ţara respectivă şi mediul de afaceri din România. De asemenea, William Brînză a afirmat că acei consilieri economici onorifici vor identifica potenţiali investitori care sa vină în România cu angajaţi români care se întorc, în acest fel, în ţară.
William Brînză a apreciat că, în acest moment, numărul rezidenţilor români care au depăşit 12 luni de stat în străinătate (Europa, Canada, SUA şi Australia) este de aproximativ 3,6 milioane. Deputatil PDL a făcut această estimare corelând datele INS cu cele furnizate de institute similare din alte ţări cu comunităţi de români.
Ambasadorul, șef suprem
Președintele PDL Diaspora a mai anunțat că a înaintat o prop