Pe parcursul ultimilor 20 de ani, prezenţa imigranţilor români pe străzile Regatului Unit a crescut semnificativ, atrage atenţia presa britanică, ca reacţie la precedentul creat de o femeie de naţionalitate română care a obţinut de la stat o locuinţă în valoare de 130.000 lire sterline.
Întreaga dezbatere a pornit de la cazul Firuţei Vasile, care a invocat în instanţă că vânzarea pe stradă a revistei Big Issue poate fi considerată un job full-time, fapt ce i-a permis să acceadă la un ajutor de cazare. Practic, ea a obţinut un ajutor social de cazare ce constă într-o locuinţă de 130.000 de lire.
Presa britanică trage un semnal de alarmă cu privire la modalitatea prin care românca "a fentat" sistemul juridic al Regatului Unit. Revista Big Issue face parte dintr-un proiect demarat în urmă cu două decenii, menit să ajute oamenii străzii. Publicaţia este oferită exclusiv săracilor care pot păstra banii obţinuţi prin vânzare ei, beneficiind astfel de suport financiar.
Citeşte şi:
Cum a fentat o româncă sistemul juridic britanic, obţinând un ajutor de cazare de 130.000 de lire sterline
Firuţa Vasilie, femeia originară din România care a obţinut ajutorul de cazare în valoare de 130.000 de lire sterline FOTO: Daily Mail
Cotidianul "Daily Mail" atrage, însă, atenţia că imigranţii români "au pus monopol" pe activitatea de comercializare a revistei Big Issue care, în momentul lansării, avea rolul de a ajuta persoanele nevoiaşe de naţionalitate britanică.
"Schimbarea la faţă" a vânzătorului Big Issue
"În ultimii doi ani, s-a produs o schimbare evidentă în înfăţişarea vânzătorilor Big Issue. Femeile din ţările sărace ale Europei de est, cu fuste lungi şi baticuri pe cap, au luat locul bărbaţilor britanici fără adăpost", scrie sursa citată.
Practic, o treime din cei care vând pe stradă Big Issue este formată din