Uimitor! Află ce sunt, de fapt, ticurile
"Ticurile sunt manifestări comportamentale spontane, necontrolabile, ce apar atât la copii, cât Şi la adulŢi, dar care, odată conŞtientizate, pot fi suprimate pentru o perioadă de timp. Acestea, de cele mai multe ori, semnalizează o stare de conflict interior, un dezechilibru emoŢional pe care persoana în cauză îl resimte", ne spune psihologul. Mai mult, fiecare dintre noi, în anumite momente de încărcătură emoŢională, ne-am exteriorizat trăirile sub forma unor gesturi necontrolate cu caracter repetitiv.
Cum se clasifică ticurile:
După gradul de complexitate, ticurile se împart în simple Şi complexe:
"Cele simple implică manifestări spontane precum clipitul, grimasele faciale, trasul nasului, tuŞitul, strănutul, tremurul sau flexarea unui deget, scoaterea unor sunete, scoaterea limbii sau muŞcarea buzei. Cele complexe implică gesturi mai ample, precum trecerea mâinii în mod repetitiv prin păr, scărpinat, atingerea altor persoane sau mirosirea unor obiecte", explică Andreas Hniatiuc.
"Ticurile se mai împart Şi în alte trei categorii: ticuri verbale, ticuri motorii Şi ticuri complexe verbal-motrice, care se manifestă prin asocierea sunetelor cu anumite miŞcări", mai spune specialistul.
Cum se manifestă ticurile?
Ticurile au anumite caracteristici prin care se deosebesc de alte miŞcări specifice. Acestea sunt manifestări involuntare, ce pot fi controlate pe o perioadă scurtă de timp, ulterior ele manifestându-se Şi mai intens. O altă caracteristică a ticurilor o reprezintă dispariŢia acestora în timpul somnului, atunci când suntem relaxaŢi Şi nu ne confruntăm cu stimuli afectogeni.
PărinŢi, mare atenŢie!
Majoritatea ticurilor se declanŞează în perioada copilăriei, spune specialistul, Şi au un substrat aparte: "Ticurile copilului semnalează faptul că acesta trece