Mai multe organizații din domeniul drepturilor omului au semnat o declarație comună prin care și-au exprimat indignarea față de reacția unui judecător de la Curtea Supremă de Justiție.
Magistratul Sergiu Furdui a refuzat să examineze o cerere privind anularea unei sentințe a judecătoriei orașului Tighina și a deciziei instanței supreme a autoproclamatei republici. Și asta pentru că, scrie magistratul, regiunea transnistreană s-ar afla într-o altă țară.
„Potrivit prevederilor Codului de procedură penală, examinarea cererii de recurs în anulare nu este de competenţa Curţii Supreme de Justiţie, deoarece se contestă o hotărâre judecătorească a unui alt stat", a fost răspunsul judecătorului.
Activiștii consideră că Sergiu Furdui, pe lângă faptul că a încălcat prezumţia de nevinovăţie, atentează direct la independenţa, suveranitatea și unitatea teritorială a țării noastre.
ONG-urile au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii și Institutului Naţional al Justiţiei să includă în programele de instruire a judecătorilor şi a procurorilor ore obligatorii la carea aceștia să învețe noţiuni generale ce țin de dreptul constituţional, bazele statutului şi ale dreptului, dar și cum să scrie corect în limba română denumirea republicii nerecunoscute.
În plus, semnatarii recursului s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, invocând mai multe încălcări.
CSJ nu a comentat, deocamdată, scrisoarea lui Furdui.