In urma cu 125 de ani, un student roman din Berlin sintetizeaza prima substanta cu efect stimulator-excitant, numita mai tarziu amfetamina. Initial, amfetamina a fost folosita ca medicament, dar mai tarziu ajunge sa fie prelucrata in laboratore ilegale, fiind considerata drog.
Lazar Edeleanu, specialist in medicina al Universtitatii Humboldt, Berlin, a reusit pentru prima data sa sintetizeza o mica cantitate din substanta in cauza, in timp ce efectua experimente chimice pentru lucrarea sa de doctorat. La acea vreme el nu banuia ce se va intampla mai tarziu cu descoperirea lui si intrerupe experimentele. In 1908, Edeleanu pune la punct o metoda de prelucrare a titeiului si producerea maselor plastice. Aceasta noua metoda a lui si-a gasit repede aplicabilitatea in practica, amfetamina find trecuta sub uitare. Chimistul roman moare la Bucuresti in 1941, dar prima sa descoperire nu va avea acelasi traseu, scrie Deutsche Welle.
Potentialul substantei descoperite de Lazar Edeleanu ajunge cunoscut in SUA, la distanta de 40 ani de la data cand romanul a reusit sa sintetizeze amfetamina. Alergologul american George Piness si biochimistul Gordon A. Alles sesizeaza potentialul tamaduitor al amfetaminei, si produc un substitut mult mai eficient si ieftin al celebrei efedrine, un medicament contra astmului produs din plante. Alles Gordon este si cel care a dat numele medicamentului, "amfetamina". In anii '30 firmele farmaceutice descopera potentialul amfetaminei si dezvolta o gama larga de produse pentru astm, de la inhalante pana la pastile de ingerare.
Domenii de aplicare
Migrene, poliomielita, depresie, epilepsie, Parkinson, impotenta, colici, rau de mare - aceasta este lista cu cateva dintre afectiunile tratate in anii '30, in SUA, cu ajutorul amfetaminei. Lista este mult mai lunga, fiind inregistrate 39 de intrebuintari oficiale