Lamaile sunt o sursa importanta de substante nutritive precum vitamina C si B riboflavina, calciu, fosfor, magneziu, proteine si hidrati de carbon. Desi este acra, acidulata, lamaia se recomanda persoanelor care sufera de aciditate gastrica deoarece stimuleaza producerea de enzime in ficat si pancreas.
Cine are un stomac sensibil si se baloneaza dupa o masa copioasa se poate trata cu sucul stors dintr-o jumatate de lamaie, diluat in putina apa rece sau calda.
Contra senzatiei de voma, care poate sa apara din mai multe motive, dar mai ales dupa o masa in care ai amestecat multe feluri de mancare si poate si de bautura, pune cateva felii de lamaie in apa clocotita si usor indulcita si bea incet. In scurt timp, spasmele de voma vor disparea. In caz de rau de transport, doua picaturi de ulei esential de lamaie puse intr-o lingurita de zahar fac sa dispara greturile.
Daca te-ai ranit si nu ai altceva la indemana decat o lamaie, atunci tot e bine. Sucul de lamaie dezinfecteaza ranile deschise, opreste sangerarea si serveste la cicatrizarea rapida a ranilor. E drept ca ustura, dar trebuie sa gandesti ca nu faci infectie pentru ca acesta este marele rau care ti se poate intampla.
Daca te doare gatul ori simti ca raceala iti da tarcoale, tot lamaia iti poate fi de ajutor. Intr-o cana cu apa calda pune cateva picaturi de lamaie si adauga si o lingurita de miere de albine, de preferinta poliflora. Infuzia pe baza de suc de lamaie si miere de albine ajuta organismul in lupta lui zilnica, mai ales acum, pe timpul iernii, impotriva gripei, racelii si bronsitei.
Sucul de lamaie musteste de vitamina C. De aceea, este preferat in lupta cu oboseala. Si daca oboseala s-a instalat mai ales, dupa o seara cu ceva mai mult alcool, sucul de la o jumatate de lamaie face sa dispara mahmureala si ajuta intoarcerea la o viata normala,