Povestea conacului de pe Manta Roşie, casă care a dat naştere nenumărator legende, nu mai este astăzi învăluită de acelaşi mister ca şi în anii trecuţi. În prezent, imobilul nu mai este decât un număr de inventar pe lista bunurilor companiei falimentare Fortus SA.
Conacul care veghează de pe dealul ce urcă dinspre strada Manta Roşie a stârnit curiozitatea ieşenilor de-a lungul anilor. Unii s-au aventurat chiar să-i treacă şi pragul, alţii sunt opriţi de gardul înalt din fier şi de turma de câini care veghează liniştea impunătoarei clădiri.
Legenda care a înspăimântat Iaşiul. Povestea ultimului călău al Moldovei GALERIE FOTO
Construit în secolul al XIX-lea, palatul familiei Moruzi l-a adăpostit şi pe ultimul călău al Moldovei, Gavril Buzatu. Clădirea figurează şi pe lista momunentelor istorice, iar după 1990 a trecut în administrarea fostului Combinat de Utilaj Greu. „După Revoluţie, timp de 15 ani cei de la Fortus au fost proprietarii conacului de pe Manta Roşie. Combinatul avea cantină şi casa aceea era o anexă. În curte se creşteau animale, găini pentru bucătărie. Fortusul a fost proprietar după ce a preluat-o de la Socola. Cei de la spital au fost proprietari înainte şi foloseau casa tot ca şi cantină. După aproximativ 15-20 de ani de când Fortusul a devenit proprietarul casei, a lăsat-o în paragină", spune Gheorghe Stoian, unul dintre foştii angajaţi ai Combinatului de Utilaj Greu, Fostul CUG, actualul Fortus.
Daţi click pe colaj pentru imagini cu călăul şi casa în care se presupune că ar fi locuit acesta
Situaţia este confirmată şi de reprezentanţii companiei care administrează în prezent bunurile fostei glorii a economiei ieşene. „Pot confirma acest lucru. Conacul de pe Manta Roşie este în proprietatea Fortusului şi este inventariată la compania noastră", explică Radu Lotrean, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transil