Prima ediţie a Clubului Dilema veche de anul acesta, care a avut loc la Godot Cafe-Teatru, pe 18 ianuarie, a pus în discuţie tema „Viitorul presei. Nici aşa, nici altminteri”. Moderatorul întîlnirii, Mircea Vasilescu, redactor-şef la Dilema veche, a lansat cîteva întrebări provocatoare: cum arată piaţa presei scrise de azi? Ce vom găsi în ziarul de mîine? Şi, mai ales, cine îl va citi? Iulian Comănescu, analist media, şi Cătălin Tolontan, redactor-şef la Gazeta sporturilorau oferit, fiecare, propriile răspunsuri. Dincolo de prognoza mai degrabă pesimistă, concluzia care s-a desprins e că vor supravieţui doar ziarele care oferă conţinut pertinent şi de calitate.
Cătălin Tolontan a explicat că “situaţia presei scrise este tragică”. Acest lucru ţine, în primul rînd, de evoluţia pieţei, veniturile din publicitate scăzînd la o treime în ultimii trei ani, ceea ce a determinat o scădere proporţională a tirajelor. „În aceste condiţii, e foarte greu să supravieţuieşti, să găseşti resurse şi să păstrezi oameni valoroşi. Este posibil ca, peste cîţiva ani, oamenii să nu mai aibă plăcerea de a răsfoi un ziar sau revistă, iar acest lucru nu ar trebui să bucure pe nimeni”, a spus el. El a mai afirmat ca este inadmisibil ca televiziunea şi radioul publice să primeasc fonduri (din taxe şi de la buget) cît toate celelalte instituţii media la un loc şi de cîteva ori mai mult decît veniturile obţinute de ziare din publicitate.
Faptul că situaţia economică este mai dificilă afectează şi calitatea jurnalismului, iar acest lucru se vede inclusiv în relatarea evenimentelor din Piaţa Universităţii din aceste zile. “De ce este presa slabă? Pentru că, spre exemplu, nu am citit pînă acum nicio poveste a vreunui om care protestează în Piaţa Universităţii”, a spus Tolontan. El a fost contrazis însă de unele voci din public, care au afirmat că există astfel de poveşti pe blogurile