Grepfrutul, sarea, laptele şi alcoolul pot perturba acţiunea medicamentelor cu efect antimicrobian. Substanţele găsite în unele alimente sau în unele băuturi modifică pH-ul la nivel gastrointestinal, ceea ce influenţează gradul de absorbţie al antibioticelor.
Astfel, în funcţie de tipul de antibiotic administrat, trebuie să avem grijă ce mâncăm şi ce bem, deoarece eficienţa acestor medicamente poate fi anulată, redusă sau potenţată. Mai mult decât atât, asocierea antibioticelor cu anumite alimente poate declanşa o serie de efecte adverse atât la nivel digestiv, cât şi la nivel cerebral.
Cert este că, potrivit specialiştilor, există numeroase interacţiuni între medicaţie şi alimentaţie şi, de aceea, atunci când ne este prescris un tratament, este indicat să întrebăm medicul dacă există restricţii alimentare.
Grepfrutul interacţionează cu peste 200 de medicamente, printre care şi cu antibioticele, avertizează specialiştii. De aceea, se recomandă ca acest fruct să fie evitat în orice tip de tratament medicamentos.
Grepfrutul poate reduce efectul medicamentelor
„Grepfrutul nu ar trebui să fie consumat de persoanele care urmează un tratament medicamentos. El conţine o substanţă care interferează cu sistemul de detoxifiere a organismului şi, de aceea, perturbă acţiunea medicamentelor. Astfel, consumul de grepfrut potenţează efectul în cazul anumitor tipuri de antibiotice şi îl reduce în cazul altora", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Un alt produs care trebuie evitat atunci când luăm orice tip de medicaţie şi mai ales antibiotice este alcoolul. Acesta practic anihilează efectul medicamentelor. În plus, unele antibiotice, de tipul eritromicinei sau penicilinei, luate cu alcool, pot duce la reacţii secundare severe, precum tulburări gastrointestinale, diaree, stomatită