Miniştrii de Finanţe din Zona Euro încep luni o nouă rundă de discuţii, prima din acest an, pentru stabilirea unor detalii ale măsurilor anticriză, cu speranţa că ce a fost mai greu a trecut, chiar dacă Grecia continuă să fie în pericol de faliment, scrie AFP, preluată de eubusiness.com.
AFP se întreabă însă dacă Zona Euro a depăşit cu adevărat vârful crizei, sau este vorba doar despre o perioadă de acalmie, datorită împrumuturilor de aproape 500 de miliarde de euro acordate de BCE băncilor europene, care le permit să cumpere din nou obligaţiuni suverane.
În afară de Grecia, alte subiecte ale reuniunii vor fi mecanismul permanent de stabilitate financiar pentru ţările cu probleme din zona euro, care trebuie să intre în vigoare în iulie, şi noul tratat menit să întărească disciplina bugetară, care urmează să devină funcţional în ianuarie 2013.
Întâlnirea se desfăşoară în perioada premergătoare summit-ului din 30 ianuarie al liderilor UE, remarcă presa străină.
Discuţiile vor începe la ora 13:30 GMT şi vor avea ca primă temă analiza situaţiei din Grecia, unde guvernul şi creditorii din sectorul privat nu au ajuns la o concluzie în încercarea de a stabili unele condiţii pentru a reduce datoria.
Luni seara, miniştrilor din zona euro li se vor alătura alţi 10 miniştri de finanţe din Uniunea Europeană, precum şi negociatorii Parlamentului European pentru a discuta pe tema mecanismelor financiare de salvare.
Situaţia Greciei, în atenţia miniştrilor de finanţe
Deşi analiştii avertizau că autorităţile de la Atena trebuie să încheie un acord urgent cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor, înainte ca UE şi FMI să aprobe un al doilea program de salvare de 130 miliarde de dolari, sâmbătă nu s-a reuşit încheierea acordului. Reuters transmite că principalii negociatori ai creditorilor privaţi ai Greciei au plecat sâmbătă de la Atena