Din ce in ce mai des, incurajat probabil si de protestele de strada din Romania inceputului de an 2012, se afirma ca masurile de austeritate adoptate de autoritatile romane au salvat economia tarii de la dezastru. Nimic mai fals, mai pervers, mai deranjant!
Dimpotriva, masurile de austeritate au afectat economia Romaniei, iar daca este sa spunem ce au salvat, acela este sistemul de stat, bugetofag, clientelar, risipitor.
Am sacrificat economia Romaniei pentru a salva un sistem de stat hodorogit, viciat, nerestructurat, cu rezistenta teribila la pierderea privilegiilor.
Cum altfel putem considera principalele masuri de austeritate: cresterea TVA cu 5 puncte procentuale, adica cu peste 26%, de la 19% la 24%, cum se poate spune ca o astfel de masura a salvat economia nationala? Cresterea in general a fiscalitatii, pe diferite directii, aceeasi intrebare retorica, cum poti sprijini economia prin crestere de taxe si impozite, cand toate manualele de teorie financiara spun ca mediul economic este sprijinit de reducerea fiscalitatii?
Reducerea dramatica a nivelului salarizarii in sistemul bugetar, fara niciun fel de analiza de impact si de oportunitate asupra domeniilor atinse, demotivand intreg sistemul si lasand neatinse sectoare intregi de activitate:companii de stat, agentii si institutii de stat, banci de stat, autoritati de reglementare si supraveghere si cate si mai cate, fundamentand, daca mai era nevoie, principiul potrivit caruia, povara crizei nu a fost impartita in mod just, echitabil, pe umerii tuturor membrilor societatii, ci numai pe spatele celor defavorizati, fara aparare si in special fara forta de reactie:sanatate, educatie, pensionari, mame cu copii, handicapati, nu mai continui, ca mi se pare jenant sa intinez, chiar si pe hartie, prin aceasta enumerare, suferinta celor care au suportat si suporta in continuare efectele crizei. @