Un satuc cu nume de oras, de langa Reutlingen. In centrul Mittelstadt-ului troneaza doua banci, doua macelarii, o brutarie si Schlecker. Ultimul nume tine de trecut, caci inainte de sarbatorile de iarna, magazinul si-a inchis obloanele. Odata cu el, alte cateva sute de filiale ale Drogerie Schlecker. Vineri 20 ianuarie, concernul cu sediul la Ehingen, de langa Ulm, a inaintat cerere de insolventa. E vorba de o insolventa controlata, scopul declarat fiind pastrarea cat mai multor filiale si locuri de munca. Firma germana cu o traditie de aproape 40 de ani sufera masive pierderi, de cativa ani incoace. Si nu numai atat. Renumele sau a avut de puternic de suferit prin scandalul "exploatarii angajatilor sai", cum il numea presa germana a vremii.
Falimentul controlat difera de cel clasic, in care firmele sunt pur si simplu ciopartite, partile sanatoase vandute, iar din masa de insolventa ce poate fi valorificata se acopera pretentiile creditorilor. In cazul acestui gen de insolventa, conducerea firmei ramane, iar administratorul de insolventa apare doar in calitate de consilier.
Schlecker declara ca va pastra activ un mare numar de filiale, ca si locurile de munca din acestea. In prezent, concernul are peste 30.000 de angajati in 7.000 de filiale din Germania si 17.000 de angajati in cele 3.000 de filiale din Austria. Cifra de afaceri a concernului in 2010 a fost de 6,55 miliarde de euro, inregistrand o scadere de 650 de milioane de euro fata de anul precedent. Pentru anul 2011 se prevedeau noi pierderi, a caror cifra Schlecker inca n-a facut-o publica. Insa cererea de insolventa vorbeste, in cazul acesta, de la sine.
"For you. Vor Ort. For bye" sau "For you. Vor Ort. Vorbei" sunt jocurile de cuvinte cu care este satirizat acum motto-ul firmei Schlecker. Vor Ort insemna apropiere de client, o filiala in fiecare orasel sau satuc. La Schlec