"Accesarea banilor europeni ar putea ajuta România să îşi rezolve multe probleme sociale", declară pentru RFI Laszlo Andor, Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune. Fondul social european poate fi folosit pentru reducerea ratei şomajului, dar şi pentru a rezolva alte probleme, a adăugat oficialul european la Copenhaga, cu ocazia lansării "Anului european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii". Ioana Haşu a fost în Danemarca şi ne vorbeşte despre obiectivele europene în 2012:
În deschiderea Conferinţei de lansare a proiectului "Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii", a fost invitat un cor format din persoane care au peste 85 de ani, mai exact, un rezultat al îmbătrânirii active în Danemarca. Cel mai în vârstă membru al corului danez “Gangstativerne” a împlinit 96 de ani. Au cântat în deschiderea Conferinţei o melodie pop, mişcându-se în ritmul muzicii. Au avut deja un concert la Operă, deşi sunt oameni care nu au cântat în viaţa lor, care nu au studii muzicale, care nu au mai urcat pe scenă înainte să facă parte din cor.
Europenii trăiesc mai mult ca niciodată şi e important ca societatea să le îmbunătăţească traiul, e important ca oamenii să rămână activi cât mai mult timp, a explicat Laszlo Andor, Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune: "În ultimii ani am tot vorbit despre provocările la care societăţile şi economiile europene vor trebui să facă faţă în contextul îmbătrânirii populaţiei. Când discutăm de consecinţele schimbărilor demografice, aveam tendinţa să ne gândim la viitorul îndepărtat – o jumătate de secol de acum încolo. Dar pierdem din vedere faptul că deja suntem într-un punct critic, chiar acum, pe măsură ce oamenii născuţi într-o perioadă de explozie demografică ajung la vârsta pension