Baring Londra, una dintre cele mai respectate institutii financiare din sectorul investitiilor, considera ca Romania nu are in acest moment un “istoric” pe pietele financiare internationale in ceea ce priveste vanzarea de actiuni ale unor companii, motiv pentru care procesul de vanzare de participatii ale unor companii din energie trebuie bine pregatit.
“Romania sta mai bine in piata de obligatiuni (bonduri – n.r.) decat in cea de actiuni. In piata de actiuni, astazi nu mai este suficient sa spui ca vrei sa vinzi. In domeniul vanzarii de actiuni, vorbele sunt goale (In equity, talk is cheap – engl.). In plus, trebuie luat in calcul ce s-a intamplat anul trecut cu oferta Petrom”, afirma Matthias Siller, investment manager si responsabil de zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) in cadrul Baring Asset Management Londra.
Potrivit acestuia, este foarte importanta abordarea investitorilor si trebuie avut in vedere cand li te adresezi avand in vedere ca gasesti la vanzare pe pietele financiare foarte multe actiuni.
“Daca eu sunt un investitor, mie trebuie sa imi vorbesti ca unui copil. Trebuie sa inteleg repede de ce sa te aleg pe tine cand pe piata sunt milioane de alte actiuni. Cele mai bune motive sa investesti sunt cand gasesti risc scazut, un yield (rata de castig – n.r.) bun si o strategie clara in ceea ce priveste plata dividendelor”, explica expertul in piete emergente de la Baring.
Acesta recomanda mai multa transparenta guvernului roman, care in acest an intentioneaza sa vanda pachete de 10% - 15% la gigantii pe care ii controleaza in sectorul energetic – Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica sau Nuclearelectrica, cea mai avansata vanzare in curs fiind cea de la Transelectrica, unde un pachet de 15% ar urma sa fie scos pe piata la sfarsitul lunii februarie.
“Fata de ce s-a intamplat la Petr