Zona euro trebuie să decidă dacă ţările care nu au adoptat încă moneda unică europeană sunt acceptate la masa discuţiilor dintre miniştrii de Finanţe.
Iertarea datoriilor greceşti de către creditorii privaţi, rezolvarea tensiunilor legate de viitorul tratat fiscal şi funcţionarea fondului de urgenţă al zonei euro se anunţau cele mai controversate discuţii ale miniştrilor de Finanţe ai zonei euro de ieri, de la Bruxelles.
Astăzi, omologii noneuro vor veni la masa discuţiilor, iar unii dintre ei vor pune condiţii dure. Premierul polonez Donald Tusk a avertizat săptămâna trecută că ar putea să nu semneze viitorul pact fiscal dacă liderii zonei euro nu acceptă participarea ţărilor care nu au aderat încă la moneda unică la masa discuţiilor.
Miniştrii zonei euro urmau să definitiveze detaliile tratatului pentru aşa-numitul Mecanism European pentru Stabilitate, fondul permanent de urgenţă pentru zona euro a cărui funcţionare a fost devansată din cauza presiunilor de pe pieţele financiare şi a dificultăţilor de împrumut.
Reuniunea a început cu un blocaj pe această temă din cauza condiţiilor Finlandei. Cum va arăta viitorul tratat fiscal al UE este o altă chestiune la care vor da un răspuns complet miniştrii zonei euro, mai ales că ei aveau să clarifice cele mai tensionate prevederi: cine va da sancţiuni statelor indisciplinate, va trebui introdusă regula privind deficitul excesiv în constituţii sau doar în legislaţia secundară. O altă restricţie potrivit căreia doar statele care semnează tratatul vor avea acces la fondurile de urgenţă ar putea fi validată.
Grecia, încă în corzi
Grecia continuă să rămână o problemă pentru zona euro după negocieri tensionate legate de aşa-numita implicare a sectorului privat în criza datoriilor. Liderii UE au decis anul trecut, în cadrul ultimului pachet de salvare pentru Grecia, ca sectorul privat să partic