Peste 2.000 de copii şi tineri din România cui tulburări din spectrul autist vor beneficia de consiliere şi terapie gratuite în cele 40 de centre care-şi vor deschide porţile luna viitoare.
Terapia pentru copiii cu tulburări din spectrul autist va fi susţinută de 580 de specialişti (80 de monitori şi 500 de profesionişti în intervenţii terapeutice de recuperare). Aceştia au fost formaţi în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, în cadrul unui program susţinut de lectori români şi străini, care este parte a proiectului „Şi ei trebuie să aibă o şansă! - Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist", derulat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Protecţia Copilului şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. Fiecare specialist va asista între 3 şi 5 cazuri de copii cu autism.
Prin intermediul aceluiaşi proiect au fost înfiinţate şi cele 40 de centre de consiliere şi de terapie în autism, care vor fi deschise la nivel naţional începând cu luna februarie a acestui an. Se speră ca, până la sfârşitul proiectului (31 septembrie 2013), peste 2.000 de copii şi tineri să beneficieze de consiliere gratuită.
Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu această tulburare
În evidenţa serviciilor de asistenţă sociala figurează, în prezent, 3.159 copii şi tineri diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. Specialiştii sunt însă de părere că numarul real este mult mai mare, pornind de la datele internaţionale cu privire la prevalenţa autismului. Cert este că se diagnostichează un număr tot mai mare de copii cu această tulburare. În anii '80-'90, la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. „Alexandru Obregia" din Bucureşti se înregistra