Ultima saptamana a fost plina de surprize in industria bancara romaneasca. Dupa ce Erste a hotarat sa-l inlocuiasca pe Dominic Bruynseels de la conducerea BCR, ziua de vineri a adus un anunt neasteptat - Robert Rekkers si-a dat demisia din functia de director general al Bancii Transilvania (BT).
Daca in cazul lui Dominic Bruynseels existau zvonuri de mai multe luni ca nu isi va mai prelungi contractul cu BCR, mai ales ca in ultimii doi ani profitabilitatea bancii a avut de suferit, in cazul lui Robert Rekkers, anuntul de vineri a fost cat se poate de surprinzator.
Banca Transilvania ajunsese intre primele 5 banci in functie de active, iar ca profit ocupa locul al patrulea, cu un rezultat de 106,1 milioane lei la finele lunii septembrie 2011.
Banca nu a oferit niciun comentariu cu privire la motivele demisiei lui Robert Rekkers. In mare, exista 5 scenarii posibile cu privire la cauzele care l-au determinat pe unul dintre cei mai importanti bancheri din Romania sa-si dea demisia de la o banca care era intr-o pozitie favorabila in prezent.
Primul scenariu posibil ar fi ca Banca Transilvania se pregateste de vanzare, iar administratorii institutiei de credit au considerat ca nu mai are rost sa-i prelungeasca mandatul lui Robert Rekkers.
Speculatiile privind vanzarea bancii au tot aparut in ultimii ani, insa nimic nu s-a concretizat intr-o oferta clara. La finele anului 2009, Bank of Cyprus, cel mai mare grup financiar cipriot, a ajuns la o detinere de aproape 10% in cadrul Bancii Transilvania, prin mai multe tranzactii realizate la Bursa.
Al doilea scenariu posibil ar fi acela ca Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie si membru fondator al Bancii Transilvania, a hotarat sa se implice mai mult in activitatea bancii si sa preia o parte din atributiile lui Rekkers.
„Ii multumesc lui Robert Rekkers, in numele