Marile economii emergente, precum China, India sau Arabia Suadită, nu vor ajuta Vestul aflat în criză financiară dacă nu primesc mai multă influenţă în deciziile asupra economiei globale, a declarat prinţul saudit Turki al-Faisal, citat de Reuters.
"Criza financiară şi recesiunea severă au apărut în Vest, s-au dezvoltat în Vest, dar au lovit puternic în întreaga lume", a spus prinţul Turki, fost şef al serviciilor secrete saudite, într-un discurs la o conferinţă de afaceri la Riad. Turki este, de asemenea, fost ambasador al Arabiei Saudite în SUA şi Marea Britanie.
Această evoluţie demonstrează necesitatea de a acorda economiilor emergente o mai amplă reprezentare şi mai multă autoritate în organisme globale, precum G20, un forum al marilor ţări industrializate, şi Consiliul de Stabilitate Financiară, care discută reglementarea băncilor şi pieţelor financiare.
Până în prezent, organizaţii precum Consiliul de Stabilitate Financiară "nu au luat în considerare aceste realităţi", în timp ce G20 face progrese reduse în coordonarea politicii economice la nivel global, spus el.
Lipsa de influenţă a marile economii emergente în organizaţiile internaţionale reduce disponibilitatea acestora de a contribui cu bani la lupta împotriva crizei globale, a avertizat prinţul.
Fondul Monetar Internaţional caută modalităţi de a-şi creşte de peste două ori resursele de care dispune în acet moment, prin atragerea a 600 de miliarde de dolari, pentru a ajuta ţările să depăşească efectele crizei datoriilor din zona euro.
"Putem fi siguri că marile ţări în dezvoltare nu vor fi de acord să asigure fonduri suplimentare fără un cuvânt mai greu de spus la FMI, iar asta se aplică tuturor organizaţiilor de guvernanţă economică", a spus prinţul Turki.
Prinţul, preşedinte al Centrului de Cercetare şi Stud