Protestele din Romania, descrise ca cele mai ample si mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul tarii, deoarece fac mai dificila continuarea reformelor structurale si fiscale, se arata intr-un raport Moody's citat de Mediafax. Moody's este prima agentie de evaluare financiara care face referire la protestele din Romania.
"Chiar daca evenimentele recente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica drept urmare a participarii lui Arafat la formulare", se spune in raport.
Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum intr-o expresie de nemultumire asupra politicilor de consolidare fiscala ale Guvernului. Nemultumiri de acest fel apar in Europa si sunt chiar mai puternice in unele tari, ca urmare a incetinirii cresterii economice si taierii beneficiilor sociale, noteaza agentia.
In plus, reprezentantii Moody's spun ca sustinerea protestelor de catre partidele politice de opozitie nu este deloc surprinzatoare avand in vedere alegerile din acest an.
"Nu este, insa, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern in ultimul an", se arata in comunicat.
Demonstratiile din Romania au fost initial declansate de demisia lui Arafat, ca urmare a opozitiei acestuia la planurile de privatizare partiala a serviciilor de asistenta medicala de urgenta, parte a eforturilor Guvernului de a reduce costurile sistemului national de sanatate.
Reformarea sistemului de sanatate este parte a unui acord cu FMI, UE si