Procesul de recrutare. Un demers complex, care a starnit de-a lungul timpului controverse privind atat calitatea candidatilor, cat si cea a recrutorilor. In timp ce primii sunt blamati pentru lipsa de creativitate in redactarea CV-urilor, si nu numai, ceilalti sunt "acuzati" de lipsa de experienta. Prin urmare, cine are dreptate?! Specialistii in HR admit ca adevarul este undeva la mijloc.
"Nu suntem in razboi. In final, scopul este unul comun, alegerea candidatului potrivit, pentru ca nici tie, ca proaspat angajat, nu iti convine sa pleci din firma dupa 3 luni pentru ca ti-ai dat seama cu nu esti compatibil cu postul respectiv. Si apoi esti intrebat de ce apar in CV-ul tau perioade de intrerupere", a spus Mihaela Tudorancea, CEO companiei de profil Nefertiti Human Capital Consulting.
Ea considera ca, din nefericire, multi candidati privesc recrutarea ca pe un razboi in care dusmanul este recrutorul, acuzand-ul ulterior pe acesta de esecul de a nu fi fost selectati de angajator.
Pe de alta parte, Mihaela Tudoancea recunoaste ca si candidatii au dreptatea lor. "Nu exista padure fara uscaturi. Din pacate, cam 60% din cei care urmeaza sa faca recrutarea intra nepregatiti la interviu, respectiv fara sa citeasca CV-urile candidatilor. Asta in firmele de recrutare, pentru ca in companii acest procent scade. Sunt totusi multe firme de recrutare a caror calitate de servicii este indoielnica. Sunt multe cazuri in care fosti directori de resurse umane sau angajati din departamentul de profil, care nu se stie de ce si cum pleaca dintr-o companie, decid din senin sa isi infiinteze un SRL si sa se apuce de recrutari", a spus aceasta.
Monica Bors, general manager al firmei de recrutare Premium HR, a spus ca in ceea ce ii priveste pe recrutori, fiecare proces de recrutare ar trebui sa inceapa cu o analiza a responsabilitatilor si obiecti