Miniştri ai Agriculturii şi reglementatori ai industriei alimentare s-au întrunit în weekend la Berlin, în cadrul unui summit al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA). Motivul întâlnirii a fost căutarea de soluţii împotriva risipei alimentare.
Un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare suferă de fomete, în timp ce consumatorii din ţările bogate aruncă anual aproximativ 220 milioane de tone metrice de reziduuri alimentare, adică aceeaşi cantitate ca întreaga producţie de hrană a Africii de la sud de Sahara.
„Trebuie să schimbăm modul în care gândim, trebuie să avem mai multă educaţie, trebuie să luăm în considerare modificarea datelor de expirare. Orice produs comestibil aruncat este risipit”, a spus Ilse Aigner, ministrul german al agriculturii, citat de Bloomberg.
Directorul general al Organizaţiei, Graziano da Silva, spune că o treime din alimentele produse pe glob într-un an este pierdută sau risipită – 1.3 miliarde de tone metrice. 925 milioane de oameni au fost afectaţi de foamete în 2010. Pentru a reduce risipa, hrana ar trebui apreciată responsabil şi atent: „În ţările dezvoltate, risipa de alimente este îngrijorătoare. Chiar şi astăzi, producem suficientă mâncare, deşi există un miliard de oameni subnutriţi”, a pus liderul Organizaţiei.
Producţia mondială de hrană trebuie să crească
Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, producţia mondială de hrană ar trebui să crească în proporţie de 70% până în 2050 pentru a fi suficientă populaţiei care va ajunge la 9 miliarde de oameni, faţă de 7 miliarde acum. Un aspect important de care producţia trebuie să ţină seama este consumul din ce în ce mai mare de carne al oamenilor din ţările aflate în curs de dezvoltare.
„Fermierii deja fac eforturi pentru a produce mai mult. Acum es