Traficul pe DN 1 a fost deviat pe DN1 A din cauza aglomeraţiei. La Universitate s-a circulat normal. Manifestanţii au semnat condica şi duminică, însă mai mulţi s-au dus să testeze ultima zăpadă pe pârtiile din staţiunile montane. Parlamentul se reuneşte astăzi într-o sesiune extraordinară convocată urmare a manifestaţiilor din stradă din ultimele zece zile. Desfăşurarea ostilităţilor şi finalitatea sesiunii sunt previzbile.
Opoziţia o să înjure Puterea din cele mai ascuţite guri, iar Puterea o să arate cu degetul la criza mondială şi problemele din vecini. Va fi un simplu exerciţiu de oratorie într-un an abundent în campanii electorale. Ca şi mitingul de joi, sesiunea mai întreţine însă atmosfera de proteste, care altfel riscau să se stingă în manifestaţii tot mai disparate şi tot mai marginale.
“Jos Băsescu!” a fost cea mai des auzită scandare, iar numele preşedintelui a aprins imaginaţia făuritorilor de pancarte. Cu toate acestea, preşedinte-jucător nu a ieşit la bătaie, aşa cum a făcut-o de atâtea ori. A avut apărători în mediul online, pagina de Facebook “Alături de preşedinte” depăşind 20.000 de susţinători, dar atât. Nişte poze cu Băsescu alături de Bush, nişte texte de propagandă, nimic de campania spumoasă de altădată pe online. Exceptând acea ironie la adresa jurnaliştilor, pe care i-a întrebat de ce lipsesc de la manifestaţie, Traian Băsescu nu s-a expus în aceste zile.
Retragerea legii sănătăţii înainte de declanşarea protestelor şi readucerea lui Raed Arafat au fost mişcări care demonstrează că a ştiut tot timpul ce se / se va întâmpla, că nu se află (încă) în situaţia lui Emil Constantinescu. Şi, totuşi, de ce a tăcut Traian Băsescu în aceste zile? A aşteptat să treacă valul cel mare, a aruncvat piatra şi a aşteptat să-şi frângă gâtul ceva lideri din PDL? Ce credeţi că va spune preşedintele la prima ieşire publică?
T