Ministrul britanic de Externe, Wiliam Hague, a avertizat Argentina să înceteze tentativele de intimidare a locuitorilor din Insulele Falkland, colonie britanică din Atlanticul de Sud.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Declaraţia şefului diplomaţiei britanice urmează unui schimb de replici în contradictoriu dintre oficialităţile de la Londra şi cele de la Buenos Aires, pe fondul apropierii celei de-a 30-a aniversări a conflictului armat ce a opus cele două ţări în insulele numite de argentinieni Malvine.
William Hague a reiterat în cotidianul londonez The Times poziţia Guvernului său şi anume că suveranitatea britanică asupra insulelor va dăinui atâta timp cât o vor dori locuitorii lor.
Această poziţie exprimată de ministrul de Externe survine la doar câteva zile după declaraţia din Parlament a premierului David Cameron, care acuzase Argentina de "colonialism" cu privire la Insulele Falkland.
Declaraţia premierului Cameron a stârnit furia la Buenos Aires, unde a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute o demonstraţie de protest, de mică amploare, unde a fost ars drapelul britanic şi s-a cerut autorităţilor argentiniene ruperea relaţiilor diplomatice cu Regatul Unit.
La rândul său, ministrul de Externe al Argentinei, Hector Timerman, a afirmat că Marea Britanie e o ţară sinonimă cu colonialismul.
În luna decembrie a anului trecut, cele patru state membre ale blocului comercial Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay) au convenit să interzică accesul în porturile lor ale navelor sub pavilion Falkland.
Situate la 460 de kilometri est de coasta Argentinei, insulele Falkland/Malvine au o populaţie de 3.140 de locuitori şi o suprafaţă de circa 12 mii de kilometri pătraţi.
Arhipelagul a devenit colonie britanică în 1833, după ce în prealabil fusese ocupat pe rând de Anglia, Spania şi apoi de succe