Circa 10% din şomerii Clujului, adică 800 de persoane, s-au înscris, anul acesta, la cursuri de specializare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
La Cluj sunt 300 de firme de training şi recrutare de personal care fac pregătire profesională pentru clujenii aflaţi în cautarea unui loc de muncă. E un număr ridicat dacă avem în vedere că la Bistriţa, spre exemplu, sunt doar 17 astfel de firme. Din acestea, 50 de firme accesează fonduri europene pentru instruirea şomerilor. Un exemplu în acest sens este Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, care a accesat 500.000 de euro, în 2011, pentru instruirea a 400 de şomeri, din care s-au angajat aproape 200. Un alt exemplu, este IC Consulting, care a atras 500.000 de euro pentru pregătirea a 250 de şomeri din Dej, din care s-au angajat până la această oră 5%.
10% s-au înscris la cursurile AJOFM
80% din şomerii care urmează un curs de specializare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) îşi găsesc un loc de muncă, a declarat Daniel Don, directorul agenţiei. Acesta a precizat că 800 de persoane au făcut cursuri la AJOFM în 2011 şi 800 s-au înscris în 2012. „Cursurile s-au facut în mare parte pe banii agenţiei noastre, însă unele cursuri au fost finanţate direct de angajator, astfel că dintr-un număr de 58 de cursuri, aproximativ 53 sunt finanţate de noi, iar 5 sunt finanţate de angajator, care vine la noi şi ne spune de ce muncitori are nevoie şi de ce număr. Noi ne ocupăm de pregătirea lor, iar angajatorul îi alege pe cei mai buni", a spus Daniel Don, directorul AJOFM.
Foarte mulţi tineri care urmează cursuri au studii superioare. „Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că mulţi tineri din ziua de azi nu ştiu să îşi aleagă facultăţile şi nu se interesează dacă este un domeniu în care locurile de muncă sunt uşor de găsit", este de părere director