Imediat după un episod de pierdere a cunoştinţei este necesar să ne adresăm medicului pentru analize amănunţite.
Stare generală de rău, transpiraţii reci, senzaţie de slăbiciune... Toate aceste simptome pot fi urmate de pierderea cunoştinţei şi, în cele mai multe cazuri, de o căzătură, uneori periculoasă. Manifestările stării de leşin pot avea cauze diverse, de la o simplă scădere a glicemiei, pe fondul înfometării, la afecţiuni cardiovasculare sau neurologice.
„Indiferent dacă se produce o singură dată şi dacă îl considerăm «inofensiv», leşinul nu trebuie să treacă neobservat. O astfel de stare nu este normală şi, de aceea, ar trebui să ne îngrijoreze", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti.
Hipoglicemia, cea mai frecventă cauză
Cel mai adesea, o persoană care leşină la serviciu, de exemplu, după o zi aglomerată, în care a fost nevoită să se agite mult şi în care nu a avut timp să mănânce, a cedat fizic din cauza insuficientelor resurse energetice (hipoglicemie).
„Hipoglicemia şi, implicit, stările de leşin apar, în general, la pacienţii cunoscuţi cu diabet zaharat, în primul rând la cei trataţi cu insulină. Însă există şi hipoglicemii nediabetice, cauzate de aportul alimentar necorespunzător. Simptomele se caracterizează prin paloare, foame imperioasă, tremurături, nervozitate şi prin senzaţie de leşin", semnalează Alina Dia, medic specialist diabet şi boli de nutriţie.
În aceste situaţii, toate manifestările dispar dacă persoana în cauză mănâncă ceva. Dacă sunteţi predispuşi la astfel de episoade, nu se recomandă să vă potoliţi foamea cu zahăr sau cu produse zaharoase, care ne conferă un impuls energetic pe moment, dar apoi ne vlăguiesc. „Este indicat, în special, aportul de glucide complexe, care provin din cereale, din legume şi din leguminoase (fasole, mazăre, linte, soia). De asemenea, sunt necesare