Degetele de la mâini şi de la picioare, vârful nasului, lobii urechilor sunt cele mai expuse degerăturilor. Dacă acţionaţi greşit, riscaţi distrugerea ţesutului. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Cel mai mare organ pe care-l avem, pielea, are un rol vital pe vreme rece: cel de termoreglare. Când ne adaptăm la temperaturile în scădere, extremităţile reacţionează rapid, constituind sistemul nostru de încălzire şi răcire. "La un frig de doar +5 grade C se răcesc şi se înroşesc mâinile, picioarele, urechile şi nasul, pe când restul pielii se albeşte şi se usucă", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.
Dacă măsurile de protecţie contra frigului sunt insuficiente, există riscul să apară hipotermia (scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade C) sau degerăturile.
Tremurat, buze şi unghii albastre= hipotermie
Temperatura normală a corpului uman este între +36 de grade C şi +37,5 de grade C. Cele mai mari probleme cu reglarea temperaturii le au copiii şi bătrânii.
"Rezistenţa copiilor la frig este diferită de a adulţilor care au o masă corporală mai mare expusă la aceleaşi temperaturi scăzute. Pentru orice fiinţă vie expusă la temperaturi joase chiar pentru o perioadă scurtă, mai ales dacă frigul este însoţit de umezeală sau vînt, şi mai ales dacă persoana este vârstnică sau copil mic, apare riscul hipotermiei, adică scăderea temperaturii corpului sub +35 de grade C", detaliază medicul dermatolog.
Semnele hipotermiei sunt: tegument palid, buze şi unghii albastre, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală şi amorţire. Comportamentul devine iraţional, apar dezorientarea, apatia, starea de somnolenţă, pulsul e neregulat şi slab iar respiraţia grea.
În plus, apare starea de inconştienţă şi dacă nu este împiedicată pierderea de căldură prin înlocuirea hainel