În septembrie 2007 planurile Ford indicau o producţie totală de 500.000 de maşini la finele lui 2011 şi cel puţin 5.000 de angajaţi, dacă nu chiar 7.000 de angajaţi. În realitate, americanii au produs 17.000 de utilitare şi mai puţin de 100 de maşini pentru teste din noul B-Max, în timp ce numărul angajaţilor a scăzut constant.
"Angajaţii uzinei vor începe efectiv să lucreze la producţia B-Max din lunile martie-aprilie, când va începe fabrica să producă maşini în serie. Acum stăm de dimineaţa până seara în cursuri de pregătire", a spus un salariat al uzinei Ford Craiova.
ZF a fost la Craiova pentru a lua de la faţa locului "pulsul" uzinei Ford Craiova, fabrica unde, cu doi ani întârziere, în 2012 va începe producţia monovolumului B-Max şi a motorului EcoBoost de 1,0 litri, cel mai avansat automobil şi motor produse până acum în România.
În Craiova sunt două mari puncte de interes la început de 2012 -Electroputere Parc, un mall amenajat pe ce a fost odată una dintre puţinele fabrici de locomotive feroviare din Europa şi uzina Ford, care reprezintă şi principala sursă de noi locuri de muncă, alături de furnizorii instalaţi fie pe platforma industrială, fie în regiune.
În oraş cel mai mult se discută despre furnizorii Ford care au început să angajeze personal suplimentar, pe măsură ce momentul pornirii producţiei la uzină este tot mai aproape.
"Am auzit că doar cei care vor produce componente pentru Ford angajează acum. Toată lumea se interesează, dar la uzină încă nu s-a anunţat nimic", spune un taximetrist din Craiova.
Nerăbdarea în ceea ce priveşte locurile de muncă în Oltenia este de înţeles, având în vedere şomajul. În judeţul Dolj rata şomajului înregistrată la finele lunii septembrie a anului trecut a fost de 8,6%, în scădere de la 10,3%, cât era în luna februarie a anului trecut. Spre comparaţie, tot la