Expoziţia ‘Portretul oficial al lui Alexandru Ioan Cuza. Personajul, artistul, atmosfera…’, consacrată Domnitorului Unirii, deschide, miercuri, seria acţiunilor incluse în cadrul proiectului ‘Exponatul lunii’, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), informează Secţia de Relaţii Publice a instituţiei gazdă.
Locul central în cadrul expoziţiei îl va ocupa portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pictat de Carol Popp de Szathmari, MNIR marchând astfel două momente aniversare: împlinirea a 150 de ani de la data la care domnitorul Cuza proclama, în faţa Adunărilor Moldovei şi Ţării Româneşti, reunite la Bucureşti, ‘Unirea definitivă a Principatelor’, la 24 ianuarie 1862 şi împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmari, unul din cei mai importanţi artişti români ai secolului al XIX-lea (11 ianuarie 1812). Un rol important este acordat acordat ‘personajului’ – Alexandru Ioan Cuza, ‘liantul’ întregului demers expoziţional, personalitate singulară, simbolul unei mari cotituri istorice trăite de naţiunea sa, dar şi ‘artistului’ – Carol Popp de Szathmari, pe care tema unirii Principatelor l-a atras şi care, la cererea lui Cuza, a realizat desenele pentru stema şi steagul României, proiectul pentru Ordinul Unirii (1864) devenit ulterior, cu uşoare modificări, Ordinul Steaua României, Harta Principatelor Române (1864), sau proiecte pentru mărci poştale. Tot Szathmari a realizat şi portretele oficiale ale domnitorului (între care şi cel aflat în ‘centrul’ expoziţiei de faţă) şi ale soţiei sale, Elena Cuza.
Nu în ultimul rând, în măsura în care patrimoniul aflat la dispoziţia MNIR a permis acest lucru, s-a căutat refacerea ‘atmosferei’ surprinse de artistul plastic în tablou. Pentru reconstituirea acesteia vor fi expuse câteva dintre elementele constitutive ale picturii: tronul domnitorului, ordinele care apar în tablou – două Ordine