Produsele făbricuţei de produse tradiţionale deschisă la Valcău de Jos de Fundaţia "Agapis" reprezintă judeţul Sălaj la "Săptămâna Verde" de la Berlin, cel mai important târg internaţional în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii, care se desfăşoară până în 29 ianuarie în Germania.
Prunele uscate umplute cu sâmburi de nucă, mierea de albine simplă ori în diverse combinaţii care mai de care mai interesante, toate produse în gopodăriile de pe Valea Barcăului şi procesate şi ambalate, apoi, de fabrica deschisă la Valcău de Jos de Alin Prunean şi a sa fundaţie - "Agapis", sunt expuse zilele acestea în capitala Germaniei, Berlin, unde se desfăşoară în perioada 20 - 29 ianuarie cea de 77-a ediţie a târgului „Grüne Woche" („Săptămâna Verde"), cel mai important târg internaţional în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii. În cadrul acestuia, peste 60 de firme româneşti vor prezenta produse specifice sectorului agro-alimentar românesc - produse din carne, lactate, brânzeturi, vinuri şi alte băuturi alcoolice, miere şi produse apicole, fructe şi legume conservate, sucuri naturale, dar şi produse de morărit şi panificaţie.
SC Valea Barcăului SRL, cum se numeşte firma din Valcău, este singurul producător din Sălaj prezent la târg. De ce? Potrivit directorului Direcţiei Agricole, Ioan Bujită, "au vrut să meargă mai mulţi, pentru că avem şi alţi producători de produse ecologice, dar societeatea din Valcău este singura care ar putea produce la scară mai mare în cazul unor cereri mai consistente în urma târgului de la Berlin. Ceilalţi producători produc la scară mai redusă, iar una dintre condiţiile puse de organizatori era tocmai această capacitate de producţie mai mare", explică el.
Făbricuţa din valcău funcţionează doar de câteva luni
Ideea înfiinţării micii fabrici i-a venit economistului Alin