Producătorii de bere se laudă că istoria băuturii alcoolice pe care o vând este atât de veche încât îşi trage originile chiar din Mesopotamia. Totuşi, se pare că berea care era produsă în Sumer nu era o băutură alcoolică, scrie Discovery.
"Având în vedere cât de puţine lucruri ştim despre procesul sumerian de fabricare al berii, nu putem spune cu siguranţă că produsul final era unul alcoolic", spune expertul în scriere cuneiformă, Peter Damerow, de la Institutul Max Planck, într-un articol publicat în Cuneiform Digital Library Journal.
Multe dintre tăbliţele vechi de 4.000 de ani fac referinţe la transportul de grâu, orz şi malţ la fabricanţii de bere din Sumer. Berea este slăvită într-un imn ce datează din anul 1.800 î.Hr. - Imnul Ninkasi, însă nu există nici un detaliu legat de procesul de fabricaţie.
Unii istorici cred că sumerienii au început să fabrice un fel de bere numită "bappir", după o reţetă din care se cunosc numai ingredientele principale, dar nu şi cantitatea lor. Arheologii de la Universitatea Ludwig Maximillian au lucrat împreună cu experţii de la Universitatea Tehnică din Munchen pentru a recrea berea sumeriană. Băutura pe care au reuşit să o producă după ingredientele menţionate pe tăbliţe este doar o primă etapă în înţelegerea fabricării acestei băuturi alcoolice în antichitate, spune experţii.
"Cercetările acestea interdisciplinare pot duce la interpretări mai bune ale imnului Nunkasi decât ceea ce acceptă specialiştii literaturii cuneiforme", spune Peter Damerow.
Producătorii de bere se laudă că istoria băuturii alcoolice pe care o vând este atât de veche încât îşi trage originile chiar din Mesopotamia. Totuşi, se pare că berea care era produsă în Sumer nu era o băutură alcoolică, scrie Discovery.
"Având în vedere cât de puţine lucruri ştim despre procesul sumerian de fabricare al berii, nu putem spune cu