Nu vă păstraţi economiile pe carduri bancare şi evitați să publicaţi informaţii personale pe rețelele de socializare. Moldovenii ştiu prea puţin despre pericolul care-i pândeşte pe internet, iar procurorii spun că numărul crimelor cibernetice creşte de la an la an. Mai multe detalii în interviul acordat de Veaceslav Soltan, procuror-şef al Secției tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii.
Adevărul: Ce-ar trebui să ştie o persoană atunci când îşi face un cont pe o reţea de socializare?
Veaceslav Soltan: În general, ar fi bine să fim cât mai rezervați. De ce să oferim date exacte despre noi, când am putea fi mai moderați? De multe ori depinde însă de statutul persoanei. Dacă e vorba despre un politician, ar fi bine ca acesta să evite postarea prea multor poze. Sunt mulţi răufăcători care-şi creează conturi din numele lor. Apoi informațiile pot apărea pe site-uri ca muligambia.com, unde administratorii au uitat de bunul simț.
Cât de des cad moldovenii pradă şmecherilor de pe internet?
Se întâmplă tot mai frecvent. De exemplu, mulţi folosesc reţelele de socializare pentru a-şi găsi jumătatea. Dar nu este o idee prea bună. În Moldova nu avem o lege care ne-ar proteja în acest sens, spre deosebire de țările Uniunii Europene. Sunt persoane care-şi caută victime pentru traficul de copii sau chiar de organe. Mai mult, unii colectează date personale pentru a obţine un credit bancar virtual. Iată de ce e bine să fim cu ochii în patru atunci când legăm prietenii pe internet.
Apropo de politicieni şi funcţionari, aveţi multe plângeri din partea lor?
Destule. Am avut cazuri când poştele electronice ale unor funcţionari au fost sparte, iar din numele lor au fost expediate mesaje prin care se solicitau bani pentru rezolvarea anumitor probleme.
Crima cibernetică nu înseamnă doar rețele de socializar