Candidatul conservator pro-european Sauli Niinistö a ieşit în fruntea primului tur al prezidenţialelor din Finlanda. În finala din 5 februarie, el ar urma să se confrunte cu ecologistul Pekka Haavisto. Rata de participare a fost ca de obicei în această ţară scandinavă extrem de ridicată, circa 73% din electorat şi asta cu toate că funcţia de preşedinte este cu precădere onorifică.
Sauli Niinistö era marele favorit al acestui prim tur de scrutin din Finlanda. Spre deosebire de centristul Paavo Väyrynen şi naţionalistul Timo Soini, ambii eurosceptici, Niinistö, ca şi adversarul său de peste două săptămâni, Haavisto, a făcut campanie în favoarea politicii europene a Finlandei.
Uniunea Europeană şi moneda euro erau în centrul sloganurilor sale, cu toate că politica europeană nu mai figurează de câteva luni pe lista competenţelor preşedintelui ţării. Temele erau, e adevărat, de neevitat, având în vedere că după o lungă cură de austeritate în anii '90, finlandezii au fost grav afectaţi şi de criza din zona euro.
Economia scandinavilor fiind foarte dependentă de exporturi, buna funcţionare a zonei euro are un impact direct. În plus, aderarea la zona euro fusese pilotată de Niinistö pe vremea când fusese ministrul Finanţelor, la începutul anilor 2000.
Adversarii centrist şi naţionalist al câştigătorului acestui prim tur de scrutin au militat contra monedei euro, pe motiv că "Finlanda este în companie proastă în sânul acestui club cu deviză unică". Finlanda face parte însă din cercul restrâns al ţărilor din zona euro, care mai beneficiază de nota AAA, lucru care o transformă într-un interlocutor de neocolit, când e vorba de împrumutat bani altora.
Candidatul conservator pro-european Sauli Niinistö a ieşit în fruntea primului tur al prezidenţialelor din Finlanda. În finala din 5 februarie, el ar urma să se confrunte cu ecologistul Pekka Haav