Miniştri ai Agriculturii şi reglementatori ai industriei alimentare s-au întrunit în weekend la Berlin, în cadrul unui summit al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA). Motivul întâlnirii a fost căutarea de soluţii împotriva risipei alimentare.
Un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare suferă de fomete, în timp ce consumatorii din ţările bogate aruncă anual aproximativ 220 milioane de tone metrice de reziduuri alimentare, adică aceeaşi cantitate ca întreaga producţie de hrană a Africii de la sud de Sahara.
Directorul general al Organizaţiei, Graziano da Silva, spune că o treime din alimentele produse pe glob într-un an este pierdută sau risipită – 1.3 miliarde de tone metrice. 925 milioane de oameni au fost afectaţi de foamete în 2010. Pentru a reduce risipa, hrana ar trebui apreciată responsabil şi atent: „În ţările dezvoltate, risipa de alimente este îngrijorătoare. Chiar şi astăzi, producem suficientă mâncare, deşi există un miliard de oameni subnutriţi”, a pus liderul Organizaţiei.
Citeste aici despre posibile moduri de a solutiona foametea
Preţul alimentelor
Costul mondial al alimentelor, calculat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, a atins cel mai înalt nivel în februarie 2011, înainte de a se reduce cu 11% până în decembrie. Indexul OOA pentru costul alimentelor a ajuns anul trecut la recordul de 228 de puncte, fiind cu 23% mai mare decât în 2010 şi cu 200 de puncte mai mare decât în 2008.
„Vedem cum fraţii şi surorile noastre din Africa suferă de foame, şi vedem în acelaşi timp cum oameni din ţări dezvoltate au prea multă hrană şi suferă de asemenea boli ca obezitatea”, a spus Suswono Asyraf, ministrul indonezian al Agriculturii.
Citeste aici despre piraterie ca modalitate de a sprijini cresterea economica
Abundenţa şi omniprezenţa hranei în