Pietele financiare internationale nu simt inca protestele de strada din Romania, insa o schimbare de guvern ar fi luata in serios de catre acestea, afirma Matthias Siller, investment manager la Baring Asset Management Londra, care administreaza un portofoliu de investitii de aproximativ 51 miliarde de dolari.
“Atata vreme cat protestele raman in zona civica, pietele sunt relaxate in ceea ce priveste Romania. Daca te uiti la cifre, la deficitul public, la gradul de indatorare, la alti indicatori, te gandesti la ce se intampla cu Ungaria, Portugalia, Spania. Si daca schimbi o persoana sau ale cateva (o miscare de tipul unei remanieri guvernamentale – n.r.), nu cred ca se schimba fondul. Daca insa vorbim de o schimbare a Puterii, o schimbare de guvern atunci pietele vor lua lucrurile in serios”, explica expertul in piete emergente al Baring, unul dintre cele mai respectate nume din piata financiara londoneza si globala.
Protestele impotriva presedintelui Traian Basescu si a guvernului condus de Emil Boc continua in Bucuresti si in alte orase din tara pentru a zecea zi consecutiv.
In acest moment, atentia investitorilor asupra regiunii din care face parte si Romania este concentrata, in special, pe discutiile guvernului de la Atena cu creditorii privati in vederea stergerii voluntare a unei parti a datoriilor unei economii aflate in pragul falimentului, precum si de apelul disperat al Ungariei care cauta sa se salveze printr-un nou acord de finantare externa pe care sa il incheie cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in contextul in care cabinetul condus de Victor Orban a renuntat si a avut o atitudine ostila in ultimii aproape doi ani fata de acesti creditori.
Romania a incheiat in 2009 un acord de finantare de tip stand by cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, prin care a atras 19,5 mld