Economia mondială se îndreaptă către un colaps precum cel prin care a trecut în timpul Marii Depresiuni din anii '30 – '40, dacă Europa nu acţionează rapid pentru a rezolva criza datoriilor de stat, avertizează Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional.
„Vorbim acum despre evitarea unui moment precum cel din anii '30, iar lipsa de acţiune, izolarea şi ideologiile rigide se combină pentru a cauza un colaps al cererii mondiale“, a explicat Lagarde, citată de „The Wall Street Journal“. „Un moment care, în final, duce la o spirală descendentă care ar putea accentua diferenţele economice şi duce la izolare“, a continuat aceasta.
Avertismentul sumbru al Fondului vine în contextul în care se pun presiuni tot mai acute asupra liderilor politici din UE pentru evitarea stagnării, care exacerbează criza.
Anul trecut, „factorii de decizie politică au lăsat o rană veche să se infecteze şi făcând asta au înrăutăţit situaţia“, a spus aceasta, vorbind înainte de o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din UE, care va avea loc marţi la Bruxelles.
Lagarde a adăugat că, dacă liderii din zona euro nu construiesc rapid un fond de urgenţă cu o capacitate mai mare, două dintre cele mai mari economii europene, Italia şi Spania, riscă să devină insolvente, în contextul în care costurile de împrumut ale acestora continuă să crească.
Din aceste ţări ar putea izbucni o criză cu potenţialul de a duce la un colaps mondial, spun economiştii, iar Fondul îndeamnă zona euro să dubleze cel puţin capacitatea actualului fond de urgenţă (EFSF, cu o capacitate de 440 de miliarde de euro).
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a respins ieri posibilitatea suplimentării capacităţii de creditare a fondului de urgenţă al UE, după ce FMI şi oficiali italieni şi spanioli au solicitat acest lucru.
Merkel a avertizat astăzi că nu este momen