Aluniţele sunt un semn distinct de frumuseţe, dar în acelaşi timp stau la baza celei mai agresive forme de cancer de piele. De aceea, fiecare persoană ar trebui să îşi urmărească periodic aluniţele şi să meargă la medic dacă observă modificări ale acestora.
Potrivit specialiştilor americani de la Institutul Naţional de Cancer, persoanele care au multe aluniţe pe corp (peste 40) prezintă un risc de 1,5 ori mai mare de a se îmbolnăvi de melanom. O formă relativ rară a cancerului d epiele, melanomul este cea mai agresivă formă de cancer şi, în plus, este asociat cu un grad ridicat de mortalitate.
Orice modificare legată de formă, de volum, de culoare sau de structură de la nivelul pielii este un posibil semn de malignitate. Riscul de cancer creşte în urma traumatismelor, chiar şi a celor minore, în timpul cărora este favorizată dezvoltarea şi înmulţirea anormală a celulelor. Traumatisme minore, dar repetate se pot exercita îndeosebi asupra aluniţelor localizate la nivelul bretelei sutienului, curelei, pe pielea capului sau pe spate. Un alt factor de risc sunt razele ultraviolete care favorizează modificarea rezistenţei pielii. Identificarea aluniţelor “bolnave” se realizează pe baza a cinci caracteristici, abreviate prin formula A. B. C. D. E. (asimetrie, margini (bordură), culoare, diametru şi evoluţie).
A.Sunt asimetrice
Unul dintre principalele semne care indică potenţialul cancerigen al unei aluniţei este froma ei asimetrică, adică o parte a aluniţei se diferenţiază vizibil de cealaltă. În zonele în care aluniţele sunt dificil de observat, pe spate sau pe gambe, se recomandă folosirea unei oglinzi.
B. Au marginile neregulate
În general, aluniţele sănătoase au marginile ovale sau rotunde. Însă cele mai multe persoane nu iau în seamă acest aspect şi, prin urmare, nici nu bagă de seamă o eventuală modificare a forme