Sa te viziteze in spital insusi Rinat Ahmetov nu e putin lucru. Sa te ridice la rang de prieten acelasi Ahmetov e deja lucru mare. Sa-ti dea pe mina o jucarie luxoasa intr-o zona similara cu Valea Jiului, doar ca e in Ucraina - asta poate sa-ti amorteasca bunul simt si sa te transforme intr-o statuie in viata. Ceea ce, in tari precum Ucraina, Rusia sau - uneori - Romania, e totuna cu a fi un oligarh pe care Justitia nu-l poate atinge si care are consfintit dreptul de a ironiza orice adversar, fie el si un vatman.
Sa nu ne prefacem ca nu stim: Rinat Ahmetov este unul dintre cei mai bogati si mai temuti oameni din Ucraina si Europa de Est. Si-a cladit un imperiu economic la adapostul unui regim politic tenebros si sub umbrela unei Justitii nefunctionale. Nenumaratele acuzatii de trafic de influenta, spalare de bani sau apartenenta la grupuri infractionale au ramas fara rezultat.
Citeste aici mai multe detalii despre controlul urias al lui Ahmetov asupra scenei politice din Ucraina, in relatarea unei ziariste de la Kiev
Dimpotriva: abilitatea de a scapa nepedepsit i-a sporit aura de invincibilitate. Ca orice businessman respectabil care are o imagine de aparat, Ahmetov a reusit sa obtina o serie de decizii judecatoresti care au obligat ziare din intreaga lume - inclusiv prestigiosul Le Figaro - sa publice dezmintiri si scuze la adresa lui.
Cind a luat decizia de a merge in Ucraina sa antreneze echipa patronata de Rinat Ahmetov, in 2004, Mircea Lucescu i-a facut pe multi sa se intrebe ce cauta rafinatul tehnician in Estul salbatic. Ce sa caute un fost antrenor al lui Inter Milano, indragostit de cultura occidentala (nu e o gluma, Ioan Chirila relateaza deschiderea fantastica a lui Lucescu spre actul real de cultura) in Donetk, bazinul minier pauperizat din estul Ucrainei?
Raspunsul a venit in timp: Lucescu a facut o