Din analiza noilor raporturi planetare dintre pieţele economice şi sfera politică, concluzia la care ajunge economistul şi cercetătorul francez André Orléan este că “Actuala politică a guvernanţilor europeni pune în pericol democraţia”. Orléan este autorul multor studii importante, iar ultima sa carte, apărută anul trecut, a fost recompensată cu un prestigios premiu acordat eseurilor economice.
Matei Vişniec:
În vârstă de 61 de ani, director de cercetare la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice al Franţei, André Orléan este şi preşedintele Asociaţiei franceze de economie politică. Aceasta din urmă militează pentru pluralism în învăţământul economic şi în cercetarea economică, într-un moment în care dogmele ultraliberalismului au cunoscut un triumf nefast pe plan mondial, mai ales după căderea comunismului. André Orléan face parte şi din grupul de economişti care, în 2010, a lansat un semnal de alarmă în Franţa şi în Europa prin publicarea unei analize intitulate “Manifestul economiştilor consternaţi”. Acelaşi grup tocmai a publicat un nou manifest intitulat “Să schimbăm economia. Propunerile noastre pentru 2012”.
Atât André Orléan, cât şi ceilalţi economişti din grupul său constată un lucru grav, şi anume că în prezent Europa este guvernată de pieţele financiare. Nu încape nici o îndoială în această privinţă. La întrebarea clară “cine conduce astăzi Europa” nu există decât un răspuns: “pieţele financiare”. În suplimentul său de săptămâna trecută dedicat dezbaterilor de idei, cotidianul Le Monde îi acorda lui André Orléan două pagini pentru a-l invita să-şi rezume analizele, iar economistul francez confirmă: puterea politică, spune el, se conformează priorităţilor impuse de pieţele financiare, dar şi temerilor exprimate de acestea, precum şi evaluărilor făcute de ele.
Iată ce ar trebui de fapt să le spunem, poate, şi copiilor la şcoal