Catuse, spray-uri paralizante, uz de forta si urmariri ca in filme! Sunt doar cateva din trasaturile fenomenului de arestare preventiva, cand invinuitii dau nas in nas cu reprezentantii legii!
Daca nu ar exista fenomene de ilegalitate care sa mai puna in miscare productia de catuse si produse chimice pentru spray-urile paralizante, industriile de gen ar cam avea de suferit, insa ele prospera gratie numarului ridicat de infractori panditi si arestati preventive exact atunci cand le e lumea mai draga.
Desi este o incalcare a unui drept fundamental al omului, si anume libertatea, arestarea preventiva vine ca un raspuns din partea societatii pentru daunele suferite in urma actiunilor ilicite.
Asadar, in asteptarea unui verdict si ca o masura premergatoare condamnarii, retinerea invinuitului, fata de care nu s-a inceput actiunea penala, sau a inculpatului, fata de care s-a inceput aceasta actiune, arestarea preventiva este o masura de prevenire a unor eventuale tentative de sustragere de la rigorile legii, de creare a unor noi delicte sau de punere in pericol a membrilor societatii. Fiind o restrangere a libertatii individuale, arestarea preventiva este reglementata in procedura penala, fiind descrisa cu acuratete in articolele de lege.
24 de ore sau inca 29 de zile
Arestarea preventiva se realizeaza initial pentru 24 de ore, timp in care inculpatul este ascultat si informat cu privire la faptele care i se imputa, urmand sa fie prelungita pentru inca 29 de zile, in functie de demersurile avocatilor sau ale procurorilor. Trebuie stiut ca reprezentantii celor care au fost arestati, fie un avocat angajat de persoana in cauza, fie unul acordat din oficiu de catre stat, pot sa faca recurs in 24 de ore de la momentul arestarii.
In cadrul procedurii de arestare preventiva, prezenta unui procuror este obligatorie, acesta ava