Băncile europene s-ar putea împrumuta luna viitoare de la Banca Centrală Europeană la fel de mult ca în decembrie, acestea confruntându-se cu înghețarea piețelor financiare, temerile investitorilor precum și de propriile lor reticențe de a se împrumuta reciproc.
Luna trecută, BCE a împrumutat sectorul bancar european cu suma record de 489 miliarde de euro pe trei ani. Analiștii consideră că nevoia de lichidități va fi cel puțin la același nivel la cea de a doua licitație de împrumuturi BCE, care va avea loc pe 29 februarie, deoarece stigma asociată cu utilizarea acestei facilități s-a disipat iar lista activelor care pot fi folosite drept garanție pentru astfel de împrumuturi se va fi extins. Mario Draghi, președintele BCE, a declarat, săptămâna trecută, că se așteaptă la o cerere de împrumuturi „foarte mare”, deși, „probabil, mai scăzută decât în decembrie”, anunță agenția de știri Bloomberg.
„A doua etapă a ofertei de împrumuturi pe trei ani din cadrul Operațiunii de Refinanțare pe Termen Lung (LOTR), din februarie, se anunță a fi extrem de mare”, a declarat un grup de analiști ai Credit Suisse Group AG, conduși de William Porter, într-un raport către clienți. „Ultimul LTRO a disipat orice stigmă asociată cu această operațiune făcând orice conducere care nu exploatează această ofertă să pară neglijentă, în cel mai bun caz”.
Nevoia de lichidități
BCE inundă sistemul bancar cu bani ieftini în încercarea de a evita înghețarea pieței de împrumuturi după ce piața pentru obligațiuni bancare neasigurate s-a gripat iar finanțările de pe piețele de capital americane au secat. Politicienii, în frunte cu Nicolas Sarkozy, președintele Franței, îndeamnă băncile să folosească aceste împrumuturi, care au o dobândă de 1%, pentru a investi în obligațiunile suverane ale statelor de la periferia sudică a zonei euro, pentru a scădea costurile de