Activele fondurilor de pensii private (obligatorii si facultative) sunt estimate sa ajunga la 1,66% din produsul intern brut (PIB) la finalul anului 2012, potrivit unei analize a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la 6,857 miliarde de lei la finale anului trecut, astfel ca ponderea activelor in PIB inregistra o valoare de 1,25% la sfarsit de an.
"Pentru previzionarea ponderii pe care o vor detine la finalul lui 2012 activele totale in PIB, s-a pornit de la premiza conform careia valoarea contributiilor brute se va pastra si in primul trimestru din 2012, dupa care, din luna martie va creste contributia bruta de la 3% la 3,5%. S-a luat in calcul si un randament investitional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pietele financiare (actiunile vor creste cu un procent cuprins intre 0-5%, randamentul titlurilor de stat emise de Romania va fi de 7-7,5%, etc), iar pentru finalul anului 2012 a reiesit ca ponderea activelor totale in PIB este preconizata sa ajunga la 1,66%", se arata in analiza CSSPP.
Factori de risc pentru fondurile de pensii
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a identificat o serie de riscuri posibile cu impact asupra fondurilor de pensii din Romania. Printre acestea se numara:
1. Riscul de contagiune
Trimestrul patru din 2011 a determinat o agravare a problemelor din regiune. Astfel, forintul a cunoscut o depreciere masiva, iar in incercarea de solutionare a problemelor, Ungaria a cerut asistenta financiara din partea FMI si UE. Cu toate acestea, ratingul suveran al Ungariei a fost retrogradat de catre agentia Moody's in afara categoriei "investment grade".
Avand in vedere probleme economice intampinate de tara vecina, fondu