Guvernele din zona euro trebuie să crească resursele fondului de urgenţă pentru statele cu probleme financiare şi să analizeze măsuri care să conducă la o distribuţie a riscului între membri, precum introducerea de obligaţiuni comune, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, potrivit Reuters.
Economia globală se află "într-un moment definitoriu", care necesită acţiuni rapide şi colective, a spus Lagarde, într-un discurs la Consiliul pentru Relaţii Externe din Berlin.
Pentru a ajuta la depăşirea acestei perioade dificile, Lagarde a cerut statelor creditoare să susţină o majorare a resurselor FMI, astfel încât instituţia să poată acoperi un deficit de finanţare estimat la 1.000 de miliarde de dolari în următorii ani.
"Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât va fi mai rău. Singura soluţie este de a merge înainte împreună. Trebuie să înţelegem cu toţii că este un moment definitoriu. Nu este vorba de salvarea unei ţări sau a unei regiuni. Este vorba de salvarea lumii de la o spirală de declin economic", a spus Lagarde.
În ultimii doi ani, FMI a contribuit la finanţarea mai multor pachete de împrumuturi pentru state din zona euro, însă cerşterea presiunilor asupra unor ţări mari, precum Italia, a determinat instituţia să ceară majorarea resurselor de care dispune, estimate la circa 380 de miliarde de dolari.
Statele membre ale uniunii monetare au acceptat să aloce FMI aproape 200 de miliarde de dolari, însă ţări precum SUA, Canada, China sau Japonia nu s-au grăbit să adopte o decizie similară şi cer măsuri mai ample din partea Europei pentru rezolvarea crizei datoriilor.
FMI vrea să-şi crească resursele cu până la 500 de miliarde de dolari, incluzând fondurile promise de ţările din zona euro, a spus directorul FMI.
"Sunt convinsă că trebuie să creştem capacitatea de împrumut a