La putin timp dupa revocarea din functia de ministru de Externe a lui Teodor Baconschi, presa a invocat doua nume pentru succesiune.
Pe de-o parte uneperistul Cristian Diaconescu, care a mai ocupat o data aceasta functie in timpul guvernarii PSD, iar pe de alta parte, Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, apreciat de Traian Basescu si negociator sef in mai multe dosare de politica externa importante pentru Romania.
Numele lui Cristian Diaconescu pentru sefia Ministerului de Externe a fost vehiculat si in 2009, cand a fost nominalizat Teodor Baconschi, dar si ulterior, cand se discuta despre posibile remanieri guvernamentale.
Numele lui Bogdan Aurescu la fel a fost "scos in fata" de cate ori s-a discutat, explicit sau nu, despre o schimbare la Externe. Dar, de fiecare data, a fost preferata solutia politica, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Baconschi, fost ambasador al Romaniei la Paris.
Pana una alta, insusi Baconschi a declarat, la Bruxelles, ca se prefigureaza o stafeta la Externe, de la PDL la UNPR, ceea ce inseamna ca Diaconescu ar fi preferat.
Oficial, persoana care va fi nominalizata pentru postul de ministru al Afacerilor Externe, in locul lui Teodor Baconschi, va fi stabilita dupa consultarile din cadrul PDL si al coalitiei, precum si in urma discutiilor cu presedintele Traian Basescu, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu si-a inceput cariera diplomatica in 1990, la Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE. A fost director, director general si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.
Cristian Diaconescu a fost negociator sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei s