Coaliţia a început să ia în discuţie primele măsuri menite a calma nemulţumirile oamenilor. Amânarea aplicării taxei auto la prima înmatriculare şi amnistia fiscală pentru 300.000 de bugetari sunt doar începutul, consideră analiştii.
Funcţionarii publici din administraţiile locale care au încasat diverse sporuri şi acum trebuie să dea banii înapoi ar putea fi printre primii beneficiari ai mişcărilor de protest. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut ieri, în şedinţa coaliţiei, o amnistie fiscală pentru cei care au fost obligaţi de Curtea de Conturi să restituie banii necuveniţi.
Reprezentanţii maghiarilor au calculat că ar fi vorba despre aproape 300.000 de beneficiari ai măsurii. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este "total contraproductiv" să impui acum restituirea unor drepturi plătite în 2009-2010 unor salariaţi care nu au greşit când au luat banii.
Avantajaţi din punct de vedere financiar ar putea fi şi proprietarii de maşini care ar trebui să plătească taxa auto la prima vânzare a maşinii, conform legii actuale, şi care ar urma să fie scutiţi de plată. Propunerea a fost făcută de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în contextul în care una dintre revendicările din timpul protestelor din ultimele zile vizează eliminarea taxei auto.
Borbely a evitat să dea un răspuns tranşant, după ce a fost întrebat dacă ar mai fi propus această măsură în condiţiile în care lumea nu ar fi ieşit în stradă. "Decizia politică acum am luat-o, cred este un moment bun în care am luat-o. Noi acum spunem Uniunii Europene că este, totuşi, o masă destul de mare de oameni care trebuie să aibă încă un răgaz, până la sfârşitul anului, să-şi poată vinde maşinile", a spus ministrul.
Răgazul se referă la taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007, până atunci urmând să fie achitată doar taxa de poluare auto, red