La sfârşitul săptămânii trecute peste 100.000 de unguri au ieşit în stradă să demonstreze în sprijinul guvernului condus de premierul Viktor Orban care, pentru a ajuta datornicii în valută, a obligat băncile să suporte pierderi, iar pentru a întări controlul statului asupra economiei a implementat o serie de legi pe care Comisia Europeană le consideră sfidătoare la adresa principiilor Uniunii Europene.
În perioada de boom economic, mii de unguri s-au grăbit să ia credite în valută, în special în franci elveţieni, pentru a-şi cumpăra locuinţe. Ungaria a fost prinsă apoi în vârtejul crizei economice, forintul s-a depreciat dramatic, iar francul elveţian a crescut puternic, făcând tot mai dificilă rambursarea datoriilor către bănci. Însă din octombrie anul trecut, printr-un program introdus de guvern, ungurii îşi pot plăti datoriile, într-o singură tranşă, la un curs valutar sub cel al pieţei, scrie publicaţia franceză Les Echos.
Ungaria sfidează băncile străine pentru a ajuta debitorii
"Când această măsură a fost luată, pierdeam 25 de forinţi pentru fiecare euro care ne era rambursat în avans. Dar având în vedere prăbuşirea forintului, pierderile ajung la 70 de forinţi. Pentru împrumuturile în franci elveţieni, pierderile au sărit de la 50 de forinţi la 80 de forinţi", a afirmat Radovan Jelasi, şeful diviziei ungare a băncii austriece Erste Bank.
Proiectul guvernamental este criticat dur de bănci şi de unii lideri europeni, în special din Austria, stat al cărui sistem bancar s-a extins adânc în Europa Centrală şi de Est.
"Circa 10% din persoanele care au accesat credite în monedă străină au profitat de programul guvernului", notează Zoltan Torok, director la la subsidiara ungară a Raiffeisen. El estimează că numărul celor care apelează la planul guvernamental s-ar putea tripla în curând. Pentru ultimele trei luni ale anul